Interview door VIBA 'Interieurs waar welzijn en gezond verstand samenkomen.'

Artikel 2 van 11
Overzicht

Interview met Ingrid Hendrickx door VIBA,  augustus 2024 

 

Onze zomergast is een vaste bezoeker van veel VIBA bijeenkomsten, met name de praktijkcafe’s; want daar komt altijd nieuwe kennis uit. Dat is juist haar instelling (zelf noemt ze dat ook haar valkuil): altijd het onderste uit de kan willen. Nieuwe materialen, mensen verbinden, en alles tot op de bodem uitgezocht.

 

Interieurs waar welzijn en gezond verstand samenkomen. 

Wie ben je?  Wat doe je?
„Ingrid Hendrickx, Interieurarchitect BNI.

Sinds 1994 heb ik een eigen bedrijf, Interior Sense, hiermee realiseer ik natuurlijke interieurconcepten. Ik focus me op circulaire en ecologische interieurs voor bedrijven en particulieren, waarbij ik het liefst innovatieve, biobased en sociale producten en materialen in het ontwerp integreer. Daarmee kun je op een hele mooie manier bedrijven en klanten met elkaar verbinden, zodat een interieur meer betekenis krijgt.

De naam Interior Sense is voortgekomen uit het feit dat de verschillende oppervlakken en structuren van materialen die je ervaart in je interieur belangrijk zijn voor je welzijn. Daarnaast staat Interior Sense voor mij ook voor Common Sense, gezond verstand. Als we onze keuzes meer zouden maken op basis van ons gezonde verstand dan zou de wereld er denk ik al heel anders uitzien.“

Wat deed je?
Ingrid werd in 1965 geboren in Stevensbeek en groeide op in Deurne. Als kind woonde ze met haar ouders drie jaar in Suriname, op haar 15e overleed haar vader. Allemaal levenservaringen! Ingrids partner is bedrijfsjournalist. Samen hebben ze een dochter van 20 die psychologie studeert.

Ingrid studeerde aan de lerarenopleiding in Utrecht haar gewenste combi wiskunde en handvaardigheid. In haar jeugd maakte ze voor iedereen poppenhuizen: lekker zagen en bouwen! Ze tekende die uit, inclusief een zwembad en zo. De ’bewoner’ kon het dan zelf verder invullen. Voor haar eindexamen maakte ze meubels waarna ze instroomde bij de HKU voor de avondopleiding architectonische vormgeving. Overdag werkte Ingrid bij een bureau gespecialiseerd in interieurs voor groente- en fruitzaken. Zij betaalden ook haar opleiding. Voor haar eindexamen in 1994 ontwierp ze een organisch gebouwde rustruimte op het Smakkelaarsveld achter het Centraal Station in Utrecht. Ze maakte er een boekje van waarna de ene na de andere aanvraag kwam en haar bureau een vanzelfsprekende start kreeg.

 

 

      

Waarom ben je lid van de VIBA?
„Ik ben al sinds 1995 lid van de VIBA. Ik vind de praktijk-cafés en de andere bijeenkomsten die de VIBA organiseert erg inspirerend, omdat we op deze manier dieper op bepaalde zaken in kunnen gaan. Er worden vaak ook kritische vragen gesteld en zo kun je goed met elkaar discussiëren over diverse onderwerpen, dat houdt je scherp. Daarnaast is de vereniging in de loop van de jaren uitgegroeid tot een netwerk van bedrijven dat heel goed past bij mijn kijk op wereld en de manier waarop ik graag werk.“

   Waar gaat het met de VIBA naar toe?
„Ik denk dat de materialen waar we in de toekomst mee gaan bouwen steeds meer uit de natuur zullen voortkomen. Tegenwoordig kun je bijna alle  materialen die je in je interieur of tijdens een verbouwing nodig hebt, op het land laten groeien!  Hier ligt wat mij betreft ook de toekomst van hoe de bouwwereld een bijdrage kan leveren aan een nieuwe regeneratieve maatschappij. Als we daarnaast ook al het materiaal uit reststromen gaan gebruiken, dan kunnen we de problemen waar we momenteel voor staan op het gebied van stikstof, voedselvoorziening en natuur- en bodemherstel, integraal aanpakken. De VIBA kan hierin volgens mij een verbindende rol spelen.“

 Doorgeefvraag van Wouter Valkenier:
Er is veel vraag naar woningen en naar de bescherming van bestaande natuur en groenstructuren. Op welke manier kan bio-based bouwen op een harmonieuze manier bijdragen deze tegenstellingen samen te brengen?

„Zoals ik al als antwoord op de vorige vraag schreef, denk ik dat de materialen waar we in de toekomst mee gaan bouwen steeds meer uit de natuur zullen voortkomen. Zo kunnen boeren gewassen als bijvoorbeeld hennep en vlas op een regeneratieve manier gaan verbouwen. Op die manier krijg je lokale bouwproducten, verbetert de bodemkwaliteit en kan de natuur zich herstellen. Daarnaast kan het damp-open en bio-based bouwen met hout (CLT of HSB) ervoor zorgen dat we sneller, lichter en met minder CO2-uitstoot zullen bouwen.“

Mijn doorgeefvraag is:
Hoe kunnen we zorgen dat onze gebouwen en interieurs in de toekomst voldoen aan de eisen die de steeds extremere weersomstandigheden op aarde aan onze gebouwen gaan stellen?

Inspiratie en Missie van Ingrid
„Als ik leveranciers bel met vragen over hun producten vragen ze vaak aan mij ‘Waarom wil je dat allemaal weten?  Ben jij van de Keuringsdienst van Waarde?’
Vandaar dat ik de blog die ik schrijf op mijn website ‘De keuringsdienst van de aarde’ heb genoemd. Eigenlijk zou iedereen zich moeten opstellen als lid van deze keuringsdienst, door je gezonde verstand te gebruiken en kritische vragen te stellen. Van daaruit kun je concrete acties ondernemen en keuzes maken, op weg naar een betere, gezondere, logische en rechtvaardige wereld.
Ik denk dat we met elkaar – of je nu een particulier bent of een bedrijf – grote invloed hebben om veel meer impact te maken met onze beslissingen, acties en aankopen. Nú is de tijd rijp om dit een goede draai te geven!“

Vertel nog iets over jouw hobbys
„Ik lees, wandel en klus graag. Maquettes maken vind ik ook helemaal geweldig. Tuinieren is eigenlijk een nieuwe hobby. Ik heb bijvoorbeeld de zaden gekocht voor ‘1m2 vlas’. Dit om te leren begrijpen hoe het hele proces van vlas tot linnen in elkaar zit.)*  Daarnaast ben ik, naast de lopende projecten, momenteel bezig met onderzoek naar het meten van binnenmilieukwaliteit, natuurlijke manieren van ventileren en het gif dat er op een bos bloemen zit. Heel divers dus.“

)* Een voorbeeld:
‘Eén m2 vlas’ is een project van @craftscouncilnederland en @_thelinenproject in samenwerking met The National Association of Swedish Handicraft Societies en de Achterhoekse Vlasspinners.  Gedurende het hele jaar word ik, samen met 200 anderen, begeleid om het hele proces van het groeien, oogsten en verwerken van vlas te doorlopen.  Ik krijg toegang tot online webinars en kan deelnemen aan verwerkingsdagen en workshops. Ook organiseren ze vlas-spreekuren waar je de kans krijgt om je ervaringen te delen en waardevolle inzichten te verkrijgen door te luisteren naar de ervaringen van mededeelnemers. Het eindresultaat is een zelf geweven servet! Cool toch?

Twee tips tot slot:

Om te lezen:
https://www.bol.com/nl/nl/f/de-hongerige-stad/39486247/

Carolyn Steel is een architect uit Londen, op zoek naar de oorzaak van de grote problemen in deze tijd.
Zij komt tot de conclusie dat de manier waarop wij onze voedselvoorziening hebben geregeld de oorzaak is.
De vraag: ‘What makes a good life?’  is de belangrijkste die mensen zichzelf zouden moeten stellen.
Hoe willen we echt leven? In wat voor maatschappij?  In wat voor wereld? Welke bedrijven en systemen steun je met je aankopen?
En passen die in jouw toekomstige wereldbeeld?
Als je deze  vragen als uitgangspunt neemt voor je aankopen, of dat nu over voedsel gaat of over bouwmaterialen, gaat de wereld er heel anders uitzien.

Om te bezoeken:
Een bezoektip, wellicht voordat je naar een VIBA-café in Culemborg gaat:
https://www.fairplaza.nl/
Hier zitten 32 fairtrade groothandels. Ingrid heeft daar een interieur-stand ter inspiratie.

Tijd over?
Lees dan alle boeiende BLOGS door Ingrid.

©️Wilco Machielse/VIBA
Zeist, zomer 2024

Het hele interview is te lezen op de website van de VIBA (Vereniging Integrale Biologische Architectuur) 

https://www.vibavereniging.nl/interview-met-ingrid-hendrickx/

© 2011 - 2024 Interior Sense | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel